اینسرت RDMT : با صرف نظر از استثنائات، همواره اجسام دارای لبههای تیز در هنگام سایش بر روی جسمی ثانویه مقاومت و طول عمر کمتری نسبت به جسمی با لبههای پهنتر در شرایط مشابه دارند .
در همین رابطه از آنجایی که اینسرتهای تراشکاری هم دارای اشکال مختلف با لبههایی با گردی متفاوت هستند، این اصل در خصوص آن ها نیز صادق بوده و الماسهایی که دارای کمانهایی بزرگ و گردتر بوده یا دایرهای هستند، از نمونههایی با لبه تیز مقاومت بیشتری دارند.
دایره و شکل فضایی آن یعنی کره، پایدارترین شکلهای دو بعدی و سه بعدیند!
شاید نوک یک مداد مثال خوبی برای تشریح این مطلب باشد، محصولی که هرچه نوک آن تیزتر باشد می تواند اثر ظریف و نازکتری روی کاغذ گذاشته، در عین حال شکننده هم میباشد؛ این در حالیست که با از بین رفتن این نوک تیز، هرچه به قطر آن افزوده میشود از ظرافت آن کم شده و در عین حال مقاومتش افزایش مییابد.
چنانچه بخواهیم به صورت مصداقی و تخصصی به این مطلب بپردازیم، اینسرت RDMT به دلیل گرد بودن دارای بیشترین مقاومت در میان اینسرتهای موجود در بازار میباشد.
تأثیر شکل الماس در میزان و کیفیت برش آن
در بند قبلی گفتیم که هرچه نوک یک الماس تیزتر باشد مقدار مقاومت آن کمتر بوده و راحتتر شکسته یا ساییده میشود. اما در خصوص قدرت و میزان نفوذ شرایط چگونه است؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که هرچه زاویه نوک الماس کمتر باشد توان برشی آن بیشتر و هرچه کمتر باشد مقاومتش در برابر شکنندگی بیشتر میباشد. در میان اشکال شناخته شده اینسرتها به ترتیب زیر از تیزی اینسرت کارکرده کاسته و به مقاومت آن افزوده میشود .
- V یا لوزی باریک
- D یا لوزی
- T یا مثلث
- C یا متوازی الاضلاع (مربع اندکی کج)
- S یا مربع و
- R یا گرد
نکته قابل تأمل دیگری که در خصوص این تفاوت اشکال وجود دارد این است که با تغییر شکل این محصولات و رفتن به سمت دایرهای شدن، نیروی برشی بیشتری به ابزار وارد شده و توانایی براده برداری آن نیز افزایش مییابد، درعین حال به اسپیندل و گلویی دستگاه فشار بیشتری آمده و نهایتاً پاور ماشین هم برق بیشتری مصرف میکند.
اینسرت RDMT
این نوع اینسرت به عنوان یکی از شاخصترین مدلهای الماسهای کفتراشی توسط کمپانیهای مختلفی عرضه میشود که از مهمترینهای آنها میتوان به والتر، سندویک، تگوتک، سراتیزیت و سکو اشاره کرد . با عنایت به استانداردهای نامگذاری میدانیم که R بیانگر گرد بودن این محصول بوده، D به زاویه کلیرینس یا زاویه کناری آن که 15 درجه بوده اشاره داشته، حرف سوم نشان دهنده تلرانس الماس استوک و T اینسرت RDMT هم به سوراخدار و یک طرفه بودن چیپ بریکر آن اشاره دارد .
اگرچه این محصول در گریدهای مختلف یا تحت نام برندهای گوناگون دارای ویژگیهای منحصر بفردی میباشد اما به طور کلی مشخصات ذیل در آنها مشترک است:
- از جنس تنگستن کارباید بوده،
- بسیار مقاوم و مستحکمند،
- به دلیل فشرده شدن با حرارت و گرما در برابر رطوبت مقاومند،
- اتصال آنها از نوع پیچ از مرکز میباشد.
ویژگیهای اینسرت RDMT و سایر الماسهای گرد
نخست اینکه نیروی شعاعی و محوری این محصولات با یکدیگر برابر بوده و هر دو 45 درجه میباشد، عاملی که بواسطه کمینه کردن لرزش سبب میشود تا بتوانیم با این محصول هم در راستای محور Z و هم X وY سطح را بتراشیم .
همه لبههای این دایره توانایی برش محصول را دارند، در نتیجه با یک محصول اقتصادی طرف هستیم که از 6 الی 10 طرف آن می توان استفاده نمود و تنها با تغییر مکان قرارگیری اینسرت در هولدر و چرخش ابزار، عملاً آنها را به ابزاری نو تبدیل کرد. این تعداد با عمق برش رابطه معکوس دارد .
اینسرتهای گرد هم برای فرزکاری و هم تراشکاری مورد استفاده قرار میگیرند که از جمله محبوبترین آنها که برای فرزکاری استفاده میشود میتوان به RDMT، RDMW ، RPMT ، RPMW ، ROHX، RXMX و RDMX اشاره کرد. RCMX به عنوان محصولی از این دسته را هم تنها برندهای معدودی تولید میکنند. لازم به ذکر است که اینسرت RDMT عمدتا در روشهای ” کپی میلینگ “، ” فیس میلینگ ” ، ” پروفایل میلینگ ” و حتی در شرایطی ” هایفید” مورد استفاده قرار می گیرد.
RDMWها براده شکن ندارند، لذا برای براده برداری از قطعه کارهایی مانند برخی چدن ها، یا فولادهای سختکاری شده که سختی بالا و چقرمگی نسبی پایینی دارند، استفاده میشود.
اگرچه “های فید” اینسرتهای مخصوص خود را دارد اما از اینسرت RDMT بدین منظور هم می توان استفاده کرد . پرواضح است که این محصولات به دلیل فقدان زوایای 90 درجه مناسب شولدر میلینگ نمیباشند!